TIPS & TRICKS

Kaffepletter forsvinder gerne, hvis du straks skyller tøjet under rindende, koldt vand. Lad vandet løbe gennem pletten, og gnid forsigtigt. Du kan også skylle i lunkent saltvand og efterfølgende vaske i maskinen. Gamle pletter på tøj, der højst tåler 60°, dyppes i sødmælk, før tøjet vaskes i maskine. Sart tøj (30-40°) duppes med Knofedt opvaskemiddel, trækker i 4-6 timer og vaskes i maskine.

Sødmælk kan også bruges som pletfjerner. Kulørt tøj med kaffepletter kan nemlig lægges i blød i sødmælk. Her skal det blive, indtil mælken er sur. Skyl efter med lunkent vand, og vask til sidst i maskine. Kaffepletter kan også fjernes med en blanding af 1 del glycerin og 3⁄4 almindeligt vand.

Pletten dyppes i sødmælk, og tøjet vaskes derefter i maskine (60°). Pletter på sart tøj (30-40°) dyppes først i sødmælk, duppes så med Knofedt opvaskemiddel og trækker i 4-6 timer, før tøjet vaskes. Hvis der er en pletrest tilbage, når tøjet er rent og tørt, så gnid pletten med husholdningssprit.

Tomatketchup forsvinder på tøj, der kogevaskes. Sartere tøj skylles først under rindende vand, hvorefter tøjet vaskes. Gamle pletter fugtes med Knofedt opvaskemiddel, som trækker i 4-6 timer, hvorefter tøjet vaskes i vaskemaskinen.

Svedlugt forsvinder som regel altid under kogevask. Hvis tøjet ikke tåler så høje temperaturer, så kan det dyppes i vand tilsat et desinfektionsmiddel, fx Rodalon, før det vaskes i vaskemaskinen.

Hvis tøjet tåler en kogevask (90°), går pletten som regel af. Brug eventuelt et vaskemiddel med blegestof.

Alt andet tøj skal forbehandles: Pletter på tøj (60°) dyppes i sødmælk før vask i maskine. Pletter på sart tøj (30-40°) dyppes i sødmælk, duppes med Knofedt opvaskemiddel, trækker i 4-6 timer og maskinvaskes herefter.

Fedt forsvinder i reglen på tøj, der tåler at blive vasket på temperaturer over 60°. Gør tøjet ikke det, så dup eller fugt pletten med Knofedt opvaskemiddel, og lad tøjet ligge i 4-6 timer, før du vasker det.

Er pletten meget hårdnakket, så drys kartoffelmel hen over den, lad det tørre ind, børst det væk, skyl efter med koldt vand, og vask til sidst i maskinen.

Fedtpletter på silketøj gnides straks med sprit, hvorefter tøjet vaskes i maskine. Hvis intet hjælper, så klarer mineralsk terpentin de fleste fedtpletter.

Friske pletter dyppes i sødmælk, hvorefter tøjet vaskes i maskinen. Tøj, der højst tåler 60°, fugtes med Knofedt opvaskemiddel og hviler i 4-6 timer før vask i maskine. Gamle pletter gnides med husholdningssprit og vaskes derefter i maskine.

Læg tøjet i fryseren 2 timer. Nu kan klatten skrabes af. Resten duppes væk med benzin på en klud. Vask til sidst.

Friske pletter på bomuld fjernes i kogevask. Gamle pletter på bomuld kan duppes med 8-% salmiakspiritus før vask. Pletter på andet tekstil skal lægges i blød i lunkent vand med et enzymholdigt vaskemiddel i en halv time. Uld og silke lægges i blød i koldt saltvand (2 spsk. salt til 1 liter vand).

Gnid forsigtigt, og vask i maskine. Forbehandl evt. ældre pletter før vask ved at skylle med koldt vand og gnide forsigtigt.

Dup med citronsaft før vask. Gamle pletter på bomuld forsvinder i kogevask. Opblød evt. i tykmælk, og skyl med sødmælk før vask.

Sart tøj (30-40°) dyppes i sødmælk, duppes med Knofedt opvaskemiddel og trækker i 4-6 timer før vask. På kulørt tøj gnides pletten med 8-% salmiakspiritus. Skyl og vask.

 • Opvaskemiddel
 • Sødmælk
 • Salt
 • Husholdningssprit
 • Terpentin
 • Tykmælk
 • Citronsaft
 • Kartoffelmel
 • Kærnemælk
 • Glycerin
 • Lugtfri petroleum
 • Rodalon
 • 8-% salmiakspiritus
 • Benzin
 • Brintoverilte

Friske pletter kan holdes under rindende koldt vand. Lad vandet løbe igennem pletten, mens du samtidig gnider på den. Vask bagefter i maskine.

Kan tøjet tåle kogevask, kan du også strø pletten med salt, duppe med citronsaft og derefter vaske i maskine.

Gamle rødvinspletter fugtes med Knofedt opvaskemiddel, som virker i 4-6 timer, hvorefter tøjet vaskes i maskine. Gamle pletter kan du også lægge i blød i kærnemælk.

Du behøver ikke at være ekspert i tøjvask for at vide, at hvidt tøj kan miste deres glans over tid – enten fordi det er blevet vasket mange gange, eller fordi tøjet samler pletter hist og her over tid. Med disse gode råd kan du få bugt med pletterne på det hvide tøj, sørge for dit hvide tøj forbliver hvidt, og få kedeligt stof til at se pænt ud igen.

Trin 1: Sorter dit vasketøj

Det er vigtigt at adskille mørkt tøj fra hvidt, inden du vasker det. En almindelig årsag til misfarvning på hvidt tøj er, at man vasker det sammen med mørkt tøj – da det mørke tøj vil miste lidt farve under vask, som det hvide stof suger til sig. Det er samtidig vigtigt, at du ikke vasker hvidt tøj sammen med tøj, der er meget beskidt – f.eks. mudret tøj. Under vask vil mudderet, ligesom ved det mørke tøj, overføres til det hvide uanset, hvor meget vaskemiddel du anvender.

Trin 2: Opdel efter stoftype

Hvidt tøj er mere tilbøjeligt til at opsnappe fnug og fibre fra andet tøj, og derfor er det ligeledes vigtigt at opdele tøjet i bunker efter tekstiltype. Håndklæder og lagner skal i en bunke og bomuld og linned i en anden. Dermed behøver du ikke at være bekymret for at variere temperaturen, eller anvende forskellige metoder til at tørre tøjet.

Fjern pletter på hvidt tøj

Det kan være svært at fjerne pletter fra hvidt tøj, og ingen metoder garanterer at pletten forsvinder helt – det afhænger både af plettypen og tekstilet. Det altafgørende er at fjerne pletter på hvidt tøj så hurtigt som muligt, jo hurtigere du fjerner pletter, jo bedre bliver resultatet. Følg disse trin, når du skal behandle pletter på hvidt tøj.

 • Skrab alt synlig snavs af tøjet. Dup alt væske af tøjet med en klud – start på ydersiden af tøjet og gentag på indersiden efterfølgende.
 • Påfør Bio-tex Superkoncentreret White vaskemiddel direkte på pletten, og dup med en lys klud.
 • Gennemblød tøjet i koldt vand i 15 minutter.
 • Vask tøjet med almindeligt vaskemiddel til hvidt tøj i vaskemaskinen.

Genstridige pletter på hvidt tøj

Virker de ovenstående trick ikke, kan du i stedet prøve at blege dit tøj med klor. Klor fjerner effektivt pletter og misfarvning.

Inden du kaster dig ud i at blege dit tøj, er det en god idé at tjekke om tøjet tåler klor. Viser vaskeanvisningen en trekant med et kryds over, tåler dit tøj ikke klor! Vær opmærksom på at klor slider meget på tøjet. Det er derfor ikke et produkt du skal benytte tit, da det vil skade tøjet og kan efterlade skjolder på tøjet hvis ikke man er meget påpasselig.

Sådan gør du:

 • Tilføj 1-2 dl. klor direkte i vaskemaskinens tromle lige før du smider tøjet ind
 • Vask tøjet
 • Vask tøjet igen uden klorin

Det er en gammel kending i husholdningen

Sæbespåner er et middel som virker på både bærpletter, opkast i autostolen – eller helt tredje slags pletter.

Fremgangsmåden kan du se herunder:

 1. Opløs sæbespåner i varmt vand, så det kommer til at skumme.
 2. Gnub pletten med skummet. Lad tøjet ligge en halv time og giv det en tur i vaskemaskinen.
 3. Vask tøjet i sæbespåner i håndvasken, hvis pletten er meget gammel og genstridig.

Alle pletter er ikke ens, og nogle skal behandles helt specifikt. Det udpensler vi her, hvor vi går i dybden med de strideste af slagsen, og giver dig husmorrådene, vi ville ønske, vi havde kendt noget længere. Tænk,

hvor mange pletter vi kunne have sluppet af med igen.

 1. Sådan fjerner du græspletter Bland 1 dl husholdningssprit, 1 dl salmiakspiritus og 3 dl lunkent vand. Dyp en klud i blandingen og dup forsigtigt på pletten. Husk handsker, da de stærke sager kan skade din hud. Herefter vasker du tøjet i vaskemaskinen som normalt.
 2. Sådan fjerner du pletter af solcreme Gnid pletten med flydende vaskemiddel, og lad tøjet ligge i en lukket pose natten over. Næste dag vasker du det i vaskemaskinen, som du plejer. Det er vigtigt ikke at anvende vaskemiddel med optisk hvidt eller blegemiddel.
 3. Sådan fjerner du svedpletter Sved giver ofte T-shirts, skjorter, trøjer og kjoler gule skjolder under armene. Du kan få dem væk igen ved at lægge tøjet i blød i 7 dele vand tilsat 3 dele ufarvet eddike. Lad gerne tøjet ligge i blød natten over, før du skyller det godt igennem i koldt vand og vasker det i vaskemaskinen ved den højeste temperatur, som tøjet kan holde til.Hvis du oplever gule eller brune misfarvninger af sved og snavs i nakken af dine skjorter, så er der også en løsning. Det kræver bare, at du gennemvæder nakken på din skjorte med lunkent vand og gnider en tynd stribe opvaskemiddel ind i nakken på skjorten, fordeler sæben grundigt og hænger skjorten til tørre ude i brusekabinen natten over. Dagen efter skyller du op i koldt vand, evaluerer om misfarvningerne på nuværende tidspunkt allerede er elimineret markant, og hvis ikke så gentag iblødsætning. Når de gule misfarvninger er minimeret markant efter forbehandling med opvaskemiddel, vaskes tøjet efter anbefalingen på vaskeanvisningen.
 4. Sådan fjerner du jordbærpletter Skyl tøjet igennem med en håndbruser for fuld styrke – både på forsiden og på vrangen – med lunkent vand. Herefter dupper du pletten med en blanding af 9 dl lunkent vand og 1 dl citronsyre og vasker tøjet i vaskemaskinen.
 5. Sådan fjerner du rødvinspletter Hæld rigeligt med danskvand på pletten på både forsiden og vrangen og sug det overskydende vand op med køkkenrulle. Er der farve tilbage, kan du dryppe lidt glycerin på pletten og lade det virke i 7-8 timer, men pletten må ikke tørre ud og skal derfor i en lukket pose. Herefter vasker du tøjet som normalt i vaskemaskinen.
 6. Sådan fjerner du oliepletter Kom lidt rensebenzin eller motor-rens på pletten. Dup med køkkenrulle på begge sider, og gentag behandlingen 2-3 gange – eller til pletten er væk. Gnid til sidst et par dråber opvaskemiddel på pletten, og vask som normalt
 7. Sådan fjerner du kaffepletter Kaffe smager godt, men nogle gange rammer man ved siden af munden. Skulle du ligesom os være så uheldig ofte at spilde, så er pletter med kaffe heldigvis ikke så svære at reducere eller fjerne. Kaffepletter kan dog godt drille og være svære at fjerne, hvis kaffepletterne er tørret godt ind.Det gamle husråd med, at lun mælk opløser kaffepletter, virker yderst effektivt. Varm lidt mælk op i en gryde, temperér derefter mælkens temperatur med kold mælk fra køleskabet, så den får den temperatur, dit tøj maksimalt må vaskes ved, hvilket ofte er 30 eller 40 grader. Tjek temperaturen på mælken med et termometer. Hæld den lune mælk på din kaffeplet på dit tøj og gnub den lune mælk godt ind i kaffepletten, indtil tøjet og pletten er godt gennemvædet. Lad det ligge i blød et par timer, og skyl derefter tøjet godt op i koldt vand. Hvis kaffepletten er reduceret betragteligt eller fjernet helt, så vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.

  Hvis der stadig er spor af kaffepletten, så gentag behandlingen med den lune mælk og gnub tøjet endnu en gang med den lune mælk og lad det atter ligge i blød, indtil pletterne er reduceret betragteligt, eller til kaffepletterne er fjernet helt.

  Kaffepletter på tøj kan også mindskes eller fjernes med glycerin og sæbe. Hvis du vil prøve med glycerin, så kom lidt glycerin på en klud eller en blød svamp og skrub på kaffepletterne. Lad det ligge i blød natten over. Alternativt kan du skylle pletten op i lunkent vand, og er der stadig pletter fra kaffen, sættes tøjet i blød i koncentreret opvaskemiddel. Lad tøjet ligge i blød i et par timer, skyl tøjet igennem med lunkent vand og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.

Du kender det helt sikkert:

Du sidder med en dejlig is med syltetøj, fløde og chokolade og en kaffe i den anden hånd på det lune græs i solen og slapper af. Alting ånder fred og idyl, tror du, lige indtil det uundgåelige sker. Du får lavet en forkert bevægelse og forsøger at undvige, men der er intet at gøre, for den store trælse plet har allerede ramt dig et sted, man ikke kan undgå at se, lige mit på din yndlingsbluse, naturligvis.

Og hvad gør du så? Du ved godt, at der skal handles hurtigt, men hvordan får du løst denne udfordring bedst? Der findes et væld af metoder til at opløse alle slags pletter, og dem giver vi dig her. Det vigtigste med pletter er oftest at holde dem fugtige, for så er det nemmere at få dem opløst.

Generelt handler det om at sætte pletterne i blød i koncentreret opvaskemiddel og fordele opvaskemidlet med en blød svamp og lade tøjet ligge i blød i 5-6 timer. Gentag gerne denne iblødsætning og forbehandling indtil pletterne er reduceret kraftigt, og skyl så sæben af i rindende koldt vand og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.

Er du på gaden, og har du ikke lige opvaskemiddel indenfor rækkevidde, kan du sagtens blødgøre pletten med flydende håndsæbe fra en sæbebeholder på et offentligt toilet. Sæben indeholder nemlig ofte mange af de samme kemiske aktive stoffer som opvaskemiddel, der samlet set optimerer rengøringseffekten.

Så kan du nå at færdiggøre dine ærinder, inden du når hjem og eventuelt kan afslutte behandlingen med en iblødsætning. Bemærk dog at iblødsætning selvfølgelig ikke må ske med vand, der er varmere end anbefalet på vaskeanvisningen, og husk at varmt vandhanevand godt kan have en temperatur tæt på 50 grader.

Husk, at når du har et 40 graders vaskemærke i nakken på din skjorte, så er der tale om en maksimumvasketemperatur, og du kan snildt spare på energiregningen og miljøet ved at vaske ved 30 grader. Du kan med fordel tjekke, om ikke dit vaskemiddel virker effektivt til vask ved både 30 grader samt lavere vasketemperaturer – det fremgår nemlig af deklarationen på emballagen af vaskemidlet. Kig efter det anbefalede temperaturinterval for anvendelse af netop dit vaskemiddel, som typisk vil være angivet med et vaskesymbol for hhv. 30 og op til 60 eller 80 grader.

Det er ikke ualmindeligt at vi fra en tid til en anden er så uheldige at få en plet på tøjet. Pletter kan til tider være svære at få af, og hvis man behandler dem forkert, er slaget tabt: pletten kan ikke fjernes. Derfor vil vi give en guide til de mest almindelig og typiske pletter som man kunne have hjælp til at fjerne. Der skal dog tages højde for materialet også, så man ikke ødelægger sin yndlings bluse.

Der findes mange typiske pletter som man får på tøjet. Det er blandt andet fra kropsvæsker, madlavning og hverdags brug. Det er forskellige behandlinger alt afhængigt af hvilken type plet der er tale om og hvad materiale tøjet er fremstillet af. Det er uanset pletten, vigtigt at man hurtigt får den fjernet da den kan blive værre at få væk, hvis den får lov til at sidde for længe.

Pletter kan fjernes med mange forskellige midler. Du kan købe specialprodukter eller du kan anvende dine eksisterende produkter fra f.eks. Knofedt. Det vigtigste at forstå er at sæbe generelt har en opløsende effekt, og derfor er nøgleordene til pletrens; Påfør, Lad sidde, Skyl godt.

Nogle vaskemidler er fremstillet til genstridige pletter og nogle produkter er fremstillet til udelukkende at fjerne pletter med.

Ved pletfjerning kan også benyttes en spray/forstøver pletfjerner, der skal påføres på tøjet/pletten inden det vaskes i vaskemaskinen. Brug vejledningen til dette bag på flasken til det pågældende produkt, da det er forskelligt fra producenterne. Ved sarte stoffer som silke og uld kan man med fordel anvende 2 spise-skeer salt i 2 liter vand, i stedet for vaskemiddel. Disse sarte stoftyper tåler nemlig ikke vaskemiddel med enzym. Til almindeligt tøj med pletter, kan der vaskes med et superkoncentreret vaskemiddel, eller du kan påføre Knofedt opvaskemiddel på pletten inden du putter tøjet i vasketøjskurven eller inden du lægger det i vaske maskinen. Hvis man så stadig ikke kan få pletterne af, kan man prøve sig frem med nedenstående tricks.

Opvaskemiddel:
Tøjet lægges i blød i en balje eller spand med koldt vand og der tilsættes ca. 2 ml opvaskemiddel
Lad det virke i en times tid og skrub tøjet med en blød børste eller gnub det godt mellem hænderne/fingrene
Hvis pletten ikke forsvinder, lægges det yderligere i blød

Et andet råd er bagepulver:

Bland 2 dl bagepulver i 1 dl vand
Smør blandingen ud på tøjet med en ske eller svamp
Lad det virke i ca. 30 minutter
Vask tøjet på et almindeligt program med vaskemiddel

Kan fjernes med glycerin. Start med at påfører glycerin, indtil pletten er gennemvædet med glycerin. Lad det virke i ca. 10-15 minutter afhængig af pletten, og vask derefter tøjet på et almindeligt vaskeprogram (30-40 grader) med normal dosis vaskemiddel.

Man kan fjerne svedlugt og pletter med husholdningseddike, dog skal man bruge en klar eddike til lyst tøj, da den brune farve kan smitte af på tøjet.

Bland 5 dl eddike til 5 dl vand sammen i en balje eller spand
Tøjet lægges i blød i 10-15 minutter
Vask på et almindeligt program efter anvisningerne for tøj
Gentag behandlingen hvis nødvendigt

Hvis tøjet tåler kogning, kan man med fordel prøve at lægge det i blød i kogende vand i ca. 30 med en spiseske vaskemiddel. Gnub eller børst tøjet godt, når tøjet er kølet lidt ned og skyl så efter i koldt vand.

Hvis du har fået olie på dine bukser eller din yndlingstrøje, kan du få pletten af ved at bruge enten opvaskemiddel eller rensebenzin.

Opvaskemiddel: Påfør en god mængde opvaskemiddel på pletten, sørg for den er trængt godt ind. Læg tøjet i en pose og luk den, så den er helt lufttæt. Lad det virke i ca. 5 timer og skyl så efter med koldt vand. Gnub evt. samtidig med at du skyller opvaskemidlet af.

Der hældes en meget lille smule ca. 1 teske rensebenzin på et stykke køkkenrulle eller en klud uden farve.
Dryp et par dråber opvaskemiddel på pletten bagefter og gnub pletten indtil den forsvinder.
Skyl efter i rent vand
Vask på et almindeligt vaskeprogram efter anvisningerne.

Man kan bruge disse to trick til at fjerne harpiksen hvis den har fået sat sig godt fast og ikke kan gå af i en almindelig vask.

Husholdningssprit og kartoffelmel: Bland kartoffelmel og husholdningssprit sammen til en ensartet masse, det skal have samme konsistens som mayonnaise.

Start med ca. 1 teske sprit og bland derefter kartoffelmel i indtil konsistensen opnås.

Lad pletten tørre helt ind og “sug” det så af med trækpapir eller køkkenrulle med et strygejern. Det gøres ved at lægge tøjet på et strygebræt, lægge trækpapir eller køkkenrulle (dobbeltlag) henover og kør forsigtigt strygejernet over et par gange indtil du kan se at pletten er væk.

NB! Pas på du ikke brænder hul i papir eller tøjet, indstil derfor varmen korrekt på strygejernet. Brug ikke damp.

Margarine: Indfedt pletten i margarine og lad det sidde i 2 timer. Skyl derefter i varmt vand og gentag evt. hvis nødvendigt. Herefter kan tøjet vaskes på almindelig vis.

Stearin: Brug et strygejern til at varme/suge pletten af. Tøjet anbringes på et strygebræt, læg et par stykker køkkenrulle over pletten og kør forsigtigt strygejernet henover pletten indtil den er opløst. Husk at juster varmen på strygejernet. Brug ikke damp, hvis det er muligt.

Hvis der er kommet rødvinspletter på tøjet eller dugen, kan man med fordel bruge enten glycerin eller dansk vand. Herefter kan man vaske tøjet på normalt program.

Glycerin: Dyp lidt glycerin på pletten og lad det virke mellem 5-8 timer. Husk at lægge det i lufttæt pose så pletten ikke tørre ind. Skyl efter i vand og vask almindeligt.

Danskvand med brus: Dette kan kun bruges hvis pletten er helt frisk. Sprøjt eller hæld dansk vand ud over pletten og sug op igen med en ren klud eller køkkenrulle. Gentag indtil pletten er væk. Vask derefter på et normalt vaskeprogram efter anvisningerne.

Brug husholdningseddike til at fjerne pletterne fra make-up. Pletten dyppes ind i sprit og lægges i en pose det lukkes helt. Lad det virke i minimum 8 timer og vask derefter normalt.

Her kan man bruge sødmælk og husholdningssprit.

Sødmælk: Gennemvæd pletten med sødmælk, indtil pletten er opløst mest muligt, sørg for at den ikke tørre ud. For at fjerne fedtpletten fra mælken, man kan hælde et par dråber opvaskemiddel på pletten og gnid det ind i pletten. Læg tøjet i en lufttæt pose i ca. 5 timer og vask derefter almindeligt efter anvisningerne på tøjet.

Husholdningssprit: Hæld en smule sprit på en fnugfri klud og gnid/dyp pletten med blæk af indtil pletten er opløst. Vask i vaskemaskinen.

Kan fjernes ved at lægge tøjet i blød i 2 ml opvaskemiddel i en balje eller spand med vand. Lad det virke i en times tid og gnub pletten med en blød svamp eller børste. Hvis det ikke er tilstrækkeligt, kan man forlænge virketiden.

Hvis man vil have et godt resultat, så er det vigtigt at bruge de rigtige midler. Man kan ikke altid nøjes med at bruge et gammelt trick, hvis tøjet nu ikke kan tåle dette. Derfor skal man altid se i vejledningen på mærkaten til tøjet om hvordan det kan vaskes og hvilke grader det kan tåle samt tørretumbling.

Luk menu
×
×

Kurv